9.00-9.55 (55 min.)

Rejestracja Gości

 

10.00-10.15 (15 min.)

Uroczyste otwarcie Kongresu i przywitanie Gości

JM Rektor AWFiS dr hab. Waldemar Moska, prof. AWFiS – Prezydent II Międzynarodowego Kongresu„Rynek Sportu w XXI wieku”

Kierownik Zakładu Zarządzania w Sporcie dr Joanna Jedel – Przewodnicząca II Międzynarodowego Kongresu „Rynek Sportu w XXI wieku”

 

10.15-11.45 (90 min.)

Panel główny: Międzynarodowe wyzwania na rynku sportu: Profesjonalizacja i Komercjalizacja Sportu

moderator: Dr Joanna Jedel

Prelegenci:

Prof. Jose Pedro Sarmento, FADE, Uniwersytet w Porto, Portugalia
„Zarządzanie w sporcie i czynniki sukcesu portugalskiej piłki nożnej.”

Dr Nikolaos D. Theodorakis, Uniwersytet w Salonikach, Grecja
„Modelowanie doświadczeń zakupowych w sporcie.”

Gerardo Bielons, Events GB, Uniwersytet Autonomiczny w Madrycie, Hiszpania
„Profesjonalizacja i HR w przedsiębiorstwach sektora sportowego.”

Peter Plewa, członek zarządu i dyrektor zarządzający w porcie w Duisburgu, Niemcy
„Sponsoring społeczny i ekonomiczny sportu a relacje biznesowe. Case study klub sportowy MSV Duisburg vs BVB Dortmund.”

 

11.45-12.15 (30 min.)
Przerwa kawowa

 

12.15-13.00 (45 min.)

Piotr Dziewicki, Marcin Piołun-Noyszewski, właściciele firmy AiCOACH
„Nowoczesne techniki analizy matematycznej, big data, zastosowania algorytmów statystycznych i sztucznej inteligencji w procesie wspierania treningu motorycznego zawodników na przykładzie systemu AiCOACH.”

 

13.00-13.45 (45 min.)
Lunch

 

13.45-14.30 (45 min.)

DEBATA I – Sponsoring sportowy w Polsce – aspekt ekonomiczny i społeczny, walidacja i ocena efektywności

moderator: Dr Jarosław Kończak, Uniwersytet Warszawski

 

14.30-16.00  (90 min.)

Sesja plenarna I – Współczesne zagrożenia dla organizacji masowych imprez sportowych

moderator: Dr hab. inż. Józef Zawadzki, prof. AWFiS

Prelegenci:

Dr hab. inż. Józef Zawadzki, prof. AWFiS

„Imprezy masowe a zagrożenie bezpilotowymi obiektami latającymi – „dron”.”

Grzegorz Trzeciak, Prezes Zarządu Grupa ASE Squadron Sp. z o. o., Dariusz Czajka Wiceprezes Zarządu Grupa ASE Squadron Sp. z o. o.

„Imprezy masowe a system detekcji i neutralizacji dronów.”

Mgr inż. Maciej Kaczkowski, Prezes Zarządu Enamor International

„Cyberbezpieczeństwo obiektów imprez masowych – casus stadionów i hal widowiskowo-sportowych.”

Dr hab. Grzegorz Pietrek, prof. WSB

„Impreza masowa czy nie? Dylematy organizacyjne i praktyczne.”

 

16.00-17.00  (60 min.)

Sesja plenarna II – E-sport – nowe wyzwanie dla sportu

moderator: Mgr Artur Fal

Prelegenci:

Jakub Paluch, Prezes Zarządu ELIGA sp. zo.o.

„Dokąd zmierza e-sport?”

Bartosz Staniszewski, Dyrektor sprzedaży Mediakraft TV

„Promocja marek poprzez E-sport – szanse i wyzwania.”

Maciej ‚Sawik’ Sawicki, współzałożyciel i CEO Devils.one

„Zarządzanie klubem e-sportowym. Analiza porównawcza względem klubu tradycyjnego.”

Wojciech Jeznach, Wiceprzewodniczący sekcji sportów elektronicznych w KIGEiT, Członek Zarządu Fantasy Expo Sp. z o.o. agencja marketingu gamingowego

„Sponsoring w esporcie na przykładzie marki Old Spice i KFC.”

Mateusz Matysiak, Fundator i Prezes Zarządzający Good Game League

„Organizacja turnieju esportowego.”

Krzysztof  Nalepka, międzynarodowy gracz e-sport  jedyny Europejczyk z licencją pro

„Czy polskie drużyny mają szansę się rozwijać – ocena z perspektywy profesjonalnego gracza?”

 

18.00-20.00 (120 min.)

Mecz piłki nożnej – Mistrzostwa Świata FIFA U-20 Polska 2019 – Stadion Miejski w Gdyni

 

10.00-11.30 (90 min.)

Autonomia prawa sportowego – konfrontacja regulacji międzynarodowych i krajowych

moderator: Dr hab. Andrzej Wach, prof. UW, dyrektor departamentu prawnego PZPN

Prelegenci:

Dr hab. Eligiusz Jerzy Krześniak, Profesor Uczelni Łazarskiego, Warszawa

„Autonomia organizacji sportowych”

Mec. Tomasz Kopoczyński, Arbiter Trybunału Arbitrażowego ds. Sportu przy Polskim Komitecie Olimpijskim, Konsul honorowy Wielkiego Księstwa Luksemburga

„Działalność Trybunału Arbitrażowego ds. Sportu przy PKOL jako przejaw autonomii sportu”

Dr Michał Leciak, Radca Prawny OIRP w Toruniu, Członek Polskiego Towarzystwa Prawa Sportowego w Poznaniu

Mec. Artur Fal, Prawnik z Kancelarii Prawa Sportowego „Lex Sport”, doktorant prawa na Uniwersytecie Gdańskim oraz wykładowca na AWFiS w Gdańsku

 

11.30-12.00 (30 min.)
Przerwa kawowa

 

12.00-13.00 (60 min.)

Nowe dyscypliny w sporcie – TEQBALL – Michał Listkiewicz, polski sędzia piłkarski, działacz sportowy, w latach 1999–2008 prezes Polskiego Związku Piłki Nożnej

Profesjonalizacja golfa w Polsce – Wacław Laszkiewicz, Prezes Zarządu Capital Golf, absolwent AWFiS, zawodowy golfista i trener PGA Polska (Professional Golf Association)

 

13.00-14.15 (75 min.)

DEBATA II – Profesjonalizacja rynku sportu na przykładzie lig sportowych – piłka nożna, siatkówka, koszykówka

moderator: Jacek Jakubowski

Prelegenci:

Marcin Animucki, Prezes Zarządu Ekstraklasa SA, Członek Zarządu European Leagues – organizacji zrzeszającej ponad 30 lig piłkarskich z całego kontynentu – jako jedyny przedstawiciel lig Europy Środkowo-Wschodniej.

Paweł Zagumny, Prezes Zarządu Polskiej Ligi Siatkówki SA, polski siatkarz, rozgrywający, w latach 1996–2014 reprezentant kraju

Michał Listkiewicz, polski sędzia piłkarski, działacz sportowy, w latach 1999–2008 prezes Polskiego Związku Piłki Nożnej

Janusz Biesiada, Wiceprezes Lechii Gdańsk SA, w latach 2001-2004 był prezesem Polskiego Związku Piłki Siatkowej

 

14.15-15.00 (45 min.)
Lunch

 

15.00-16.00 (60 min.)

DEBATA III – Polscy sportowcy i trenerzy na światowym rynku sportu. Potencjał Polonii i Polaków mieszkających za granicą.
Z udziałem Gości specjalnych: Ryszard Czarnecki, Anna Maria Anders

moderator: Andrzej Kempa, Prezes The World Polonia Sport Federation (Wiedeń, Austria)

 

19.00
Uroczysta kolacja i gala rozdania statuetek „Tempus Optimum” – Stadion Energa Gdańsk

Warsztaty Sportu Polonijnego

 

10.15-11.45 (105 min.)

Panel dyskusyjny
moderator:
Andrzej Kempa, Prezes The World Polonia Sport Federation

 

10.15-11.45 (105 min.)

„Sport Polonijny – geneza, oczekiwania i nadzieje, współpraca z instytucjami Państwa.”

„Rynek sportu polonijnego.”

„Wpływ sportu na kształtowanie tożsamości narodowej.”

„Integracja środowisk polonijnych przez sport i turystykę.”

„Międzynarodowe imprezy polonijne w kraju i zagranicą.”

 

11.45-12.00 (15 min)
Przerwa kawowa

 

12.00-13.45 (105 min.)

Panel warsztatowy:

„Wytyczne dokumentacji technicznej i regulaminów imprez sportowych dla Polonii i Polaków mieszkających za granicą.”

„Finansowanie polonijnych wydarzeń sportowych.”

 

14.00

Podsumowanie II Międzynarodowego Kongresu – Rynek Sportu w XXI wieku

15.00

CZAS DO DYSPOZYCJI UCZESTNIKÓWZwiedzanie Trójmiasta / Wizyta w Muzeum II Wojny Światowej, ECS / Stadion Energa Gdańsk/ Wizyta w Muzeum Emigracji w Gdyni

 

Pobierz program Kongresu (PDF)